středa 28. prosince 2011

Tranzity Pluto-Slunce

Představuji výňatek z knihy Howarda Sasportase Gods of Change: Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto (Penguin: 1990). Text je krácen. Omluvte spěšný překlad.

Tranzity Pluta vůči Slunci

Tranzity Pluto-Slunce radikálně mění základní chápání vlastní identity. Naše staré já a staré způsoby bytí v této době pozbývají životaschopnosti. Obzvláště je potřeba opustit a změnit falešné a přežité rysy naší osobnosti.

Tyto tranzity nás uvádějí do užšího vztahu s kvalitami představovanými naším slunečním znamením. Pokud jsme vlastnosti našeho slunečního znamení z nějakého důvodu plně nežili, budeme pociťovat tlak, abychom je rozvinuli. [...] Pokud jsme však již se svým slunečním znamení celkem v kontaktu, tranzitující Pluto v aspektu na Slunce může požadovat, abychom prozkoumali dimenze tohoto znamení, které v nás dosud zůstávaly nevyjádřené. Například žena narozená ve znamení Střelce, která již byla hodně zcestovalá, zaměřila svou pozornost na jinou úroveň Střelce a začala studovat filozofii a náboženství v době, kdy tranzitující Pluto utvářel kvadraturu na její Slunce. Muž se Sluncem v Rybách, jenž léta prožíval znamení Ryb v roli oběti jako alkoholik a narkoman, zjistil, že trigon tranzitujícího Pluta na Slunce mu poskytlo potřebnou sílu k tomu, aby se ze svých závislostí osobodil. Nyní pracuje v poradenství pro závislé: tranzit Pluta ho posunul z obětní do léčitelské roviny Ryb.

V jiných případech může tranzit Pluta na Slunce sluneční vlastnosti dotyčného přehnaně zdůraznit. Pluto si libuje v extrémech a vynáší na světlo to nejlepší nebo to nejhorší z každé planety, jíž se dotkne. Někteří lidé s tranzitujícím Plutem v konjunkci se Sluncem ve Štíru mohou být přemoženi do té doby skrytými sexuálními nutkáními nebo posedlí intenzívními pocity vzteku či nenávisti, o jejichž existenci dosud neměli tušení. Tranzitující Pluto v kvadratuře na Slunce ve Vodnáři může natolik vyburcovat osobní ideály a přesvědčení, že dotyčný se cítí oprávněn použít jakýchkoli prostředků, aby dosáhl svého politického nebo společenského cíle. Tranzitující Pluto v kvadratuře na Slunce ve Lvu může obnažit touhu po moci nebo zdrcující potřebu být slavný a výjimečný. Přestože tyto stavy mysli jsou extrémní, nebezpečné a nepříjemné, Pluto pracuje na rozkrytí těch našich vlastností, které je třeba lépe pochopit, zpracovat a zahojit. Extrémismus za tranzitů Pluta zcela určitě přivodí pád, ale i přesto je z této zkušenosti možné se poučit: můžeme se znovu vzchopit, nyní možná o něco moudřejší a vyrovnanější.

Slunce představuje princip animus spojený se silnou, sebeprosazením a sebevyjádřením. Tranzit Pluto-Slunce v ženském horoskopu je pro nositelku šancí hlouběji si uvědomit svou potřebu vlastní identity, místo toho, aby sama sebe definovala jen prostřednictvím svých blízkých. Pokud se po dlouhou dobu nechávala ovládat a určovat druhými, tranzit Pluta na Slunce může její smutek a frustraci prohloubit do takové míry, že jí nezbyde nic jiného, než tento vzorec opustit, často velmi dramatickým a rozhodným způsobem. Je to ten druh tranzitu, který ženu přiměje opustit manžela a někdy i děti ve jménu poznání toho, kým je sama o sobě. Avšak není správné domnívat se, že tranzity Pluto-Slunce v horoskopu ženy značí pouze její potřebu spojit se se svou silou a sebeprosazením. Na obecnější rovině Pluto usiluje o změnu našeho sebeurčení. Tranzity Pluta na Slunce přinášejí revoluci našeho já: pokud dotyčná vždy prohlašovala, že se nikdy nevdá, nebude mít děti a neusadí se, může při těchto tranzitech zrovna udělat všechny tři věci najednou.

Pro některé ženy může tranzitující Pluto v aspektu na její Slunce (a to se týká i sextilu i trigonu) značit změny a problémy, se kterými se potýkají muži v jejím životě. Viděl jsem mnoho případů žen s těmito tranzity, jejichž manželé procházeli profesními a finančními krizemi, zdravotními problémy nebo zásadními životními zlomy jako je ztráta zaměstnání, odchod do důchodu nebo smrt rodiče. V těchto případech se žena s Plutem střetává nepřímo skrze muže, a v důsledku toho, co prožívá, dochází proměny.

Dalším možným způsobem, jak se tranzit Pluto-Slunce může u ženy projevit, je setkání s plutonským nebo štírovským typem muže (někdy i ženou tohoto charakteru) . Někdo, s kým se setká, na ni může mít mocný, někdy až uhrančivý vliv, aniž by sama nebo kdokoli jiný mohl oné přitažlivosti zabránit. Tento nový člověk zrcadlí nebo jí pomáhá spojit se s vlastnostmi v jejím nitru, které jsou připraveny k tomu, stát se v tomto období vědomými.

Muž s tranzitujícím Plutem v aspektu se Sluncem se musí konfrontovat s otázkami moci, identity a prosazení. Pokud dosud svoji vůli nebo autoritu nerozvinul nebo nevyjádřil, tyto tranzity mu k tomu mohou dopomoci. V horoskopech, kde jsem toto viděl, přinesl tranzit Pluta vůči Slunci příležitost působit mocněji a asertivněji v pracovní sféře, jako by vnější svět nositele povzbuzoval k tomu, objevit nyní tuto část své osobnosti. Dotyčný může tuto nově objevenou příležitost zkraje nezvládnout, avšak pouze vykonáváním moci se naučí jejímu moudrému užívání. Pokud byl muž naopak zvyklý na pozici, z níž druhé ovládal, a během svého života se se svou funkcí ztotožnil, může tranzit Pluto-Slunce působit velmi odlišně. Jinými slovy, pokud již vystoupal na vrchol a svou autoritu dokázal sobě i světu, pravděpodobně nastal čas změnit směr. Možná, že nyní bude chtít svou energii využít ve zcela nové oblasti, například změnou profese. Nebo se od vysokého postavení a zodpovědnosti naprosto odvrátí, aby se věnoval jiným stránkám své osobnosti, a nasměruje svou pozornost ke svému soukromému životu nebo k rozvoji svých dosud neprobuzených uměleckých nebo tvořivých impulzů.

Z těchto dvou kontrastujících příkladů - muž, jenž je dohnán k tomu, aby se naučil nakládat s mocí, a muž, jenž moc již má a cítí, že je čas změnit kurz - můžeme vysledovat modus operandi jakéhokoli plutonského tranzitu. Kdykoli tranzitující Pluto aspektuje planetu, může pracovat na životní sféře reprezentované touto planetou třemi různými způsoby:

1. Pokud nejsme v kontaktu s životní sférou představovanou planetou, kterou tranzitující Pluto aspektuje, dostáváme příležitost se s touto naší stránkou znovu spojit a rozvinout ji. V případě Slunce se jedná o rozvoj naší moci a autority.

2. Pokud se životní sféry označované tranzitovanou planetou již do určité míry účastníme, pak tranzit Pluta naznačuje, že nadešel čas vycizelovat, prohloubit či vylepšit způsob, jak se k tomuto principu vztahujeme či jak jej vyjadřujeme. V případe Slunce jde o to, naučit se s mocí zacházet moudřeji či dovedněji.

3. Pokud jsme se s životní oblastí, kterou symbolizuje Plutem tranzitovaná planeta, příliš ztotožnili, bude Pluto vyžadoval, abychom sami sebe rozvíjeli nějakým jiným způsobem namísto ulpívání na dosavadním životním směru. Pluto přivodí změny chtěné (sami se rozhodneme ke změně) nebo nechtěné (rozhodne za nás vnější svět). V obou situacích nadešel čas prozkoumat jiné úrovně či rozměry principů ztělesňovaného tranzitovanou planetou. V případě Slunce můžeme namísto výkonu moci v naší dosavadní kariéře hledat jiné východisko sebeurčení a sebevyjádření.

Pro obě pohlaví může vystoupit do popředí vztah s otcem. Dítě nebo mladý člověk s tímto tranzitem může ve ztahu k otci zakoušet potíže - boje o moc, násilí, incestní motivy, otcovo vystěhování z domu a v některých případech i jeho smrt. Všechny tyto problémy se do charakteru dítěte a jeho pozdější identity hluboce vryjí. Neléčená zranění z tohoto období zanechávají v psychice hluboké jizvy, a tak mladý člověk při tranzitu Pluta ůči Slunci potřebuje zvláštní péči, pomoc a porozumění.

Nehledě ne věk, pokud jsme se s otcem příliš ztotožňovali, lpěli na něm či nás ovládal, signalizuje tranzit Pluto-Slunce potřebu toto pouto přetnout a z otcova vlivu se vymanit, abychom objevili svou vnitřní svébytnost. V daném období můžeme s otcem válčit. Může nás tlačit jedním směrem, zatímco my se chceme vydat jiným. Věří v jednu věc, zatímco my věříme v něco jiného. Toto mocenské přetahování může být nezbytné, abychom si mezi sebou a otcem vymezili jasnější hranice a dosáhli větší autonomie a nezávislosti. V některých případech tento tranzit značí poměrně radikální zpřetrhání svazků s ním; pocit, že je třeba spálit za sebou mosty. Po uplynutí tranzitu můžeme změnit názor a usilovat o smíření.

Absolutní roztržka s otcem je jedním z způsobů, jak se tranzit Pluto-Slunce projevuje. Avšak možná je i opačná situace. Pluto mění náš vztah k jakémukoli principu, kterého se dotkne. Pokud se ve vztahu k otci vyskytovaly nějaké dlouhotrvající obtíže, tranzit Pluta může tyto okolnosti změnit. Máme příležitost vynést na povrch a zpracovat staré problémy s otcem a vylepšit vzájemný vztah. Pluto někdy vyvolá problémy, ale zároveň přináší příležitost přetvořit existující vzorce, dokonce i ty, se kterými žijeme již dlouhou dobu.

3 komentáře:

  1. pekne :) libilo by se mi, kdyby to bylo vztazene k Slunci v kazdem znameni, pac nejsou zminena vsechna.

    OdpovědětVymazat
  2. To nejsou ... tahle knížka spíš usiluje o obecné pochopení tranzitů než o konkrétní popisy ve vztahu k jednotlivým znamením :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat